Photo: "Hiroshima #8" by Guwashi999, CC BY, cropped, added text

9. huhtikuuta 2016

Orientaatioviikko ja koulun alkua

Eilen alkoi vihdoin koulu. Mulla oli neljä luentoa eli koulua oli klo. 9-16:20. Kandan yliopistossa koulupäivä on jaettu viiteen periodiin, joiden aikana voi olla luentoja. Ensimmäinen periodi alkaa yhdeksältä ja yksi periodi kestää aina 90 minuuttia. 12:10-13:10 on tunnin mittainen lounastauko ja päivän viimeinen eli viides periodi loppuu kuudelta. Onneksi mulle ei sattunut yhtään luentoa viidenteen periodiin. Oli kyllä yllättävän rankkaa kuunnella ja yrittää ymmärtää koko päivä japania. Tunneilla kun ei puhuta ollenkaan englantia muuten kuin viimeisenä vaihtoehtona, jos ei muuten millään ymmärrä. Tai ellei valitse englanninkielisiä kursseja, jotka käsittelevät mm. japanin historiaa, popkulttuuria tai sosiolingvistiikkaa, mutta itse päätin kurssivalinnoissani keskittyä nimenomaan japaninkielen opiskeluun. Lisäksi otin johdatus Japanin yhteiskuntaan -kurssin, jossa esitellään japaniksi mm. Japanin maantietoa, koulujärjestelmää sekä teeseremoniaa.

Kanda University of International Studies (kandagaigodaigaku)
Kursseja on pakollisia sekä valinnaisia ja kurssivalintoihin vaikuttaa oma taso. Taso määräytyy orientaatioviikolla tehdyn tasotestin perusteella. Tasotesti oli kolmeosainen: kielioppi ja luetun ymmärtäminen, haastattelu sekä lyhyt kirjoitelma omasta suhteestaan japaninkieleen. Tasoja on basic-taso + tasot 1-6. Taso 6 on kaikkein edistynein taso ja sen tason opiskelijan kielitaito on lähes natiivin tasolla ja sille päästäkseen täytyykin olla läpäissyt JLPT N1-tasotesti. Mä pääsin tasolle 3, joka ainakin toistaiseksi vaikuttaa juuri oikealta tasolta. Tasolla 3 on pakolliita kursseja kolme ja sen lisäksi tietyt valinnaiset kurssit, joista voin valita haluamani kurssit. Kurssivalinnat toimivat siten, että nyt aluksi on kaksi viikkoa aikaa valita kurssit. Tämän kahden viikon aikana voi käydä kurssien luennoilla katsomassa haluaako suorittaa kurssin. Kursseille mahtuu vain tietty määrä ihmisiä ja kahden viikon valinta-ajan jälkeen kurssille osallistujat arvotaan, mikäli halukkaita on enemmän kuin paikkoja kurssilla. Kurssit myös ilmeisesti järjestetään, vaikka paikalle ilmeistyisi vain muutama opiskelija, sillä eilen viimeisellä luennolla ei ollut lisäkseni kuin toinen suomalainen opiskelija. Saadaanpahan ainakin henkilökohtaisempaa opetusta!

Edustalla kampusaluetta ja taustalla läheisen bisnesalueen rakennuksia
Orientaatioviikolla tasotestien lisäksi oli kaikenlaista yleistä infoa ja käytiin myös ohjatusti ilmoittautumassa kauungintalolla. Ennen Japanista lähtemistä täytyy sitten käydä uudestaan ilmoittamassa, että muuttaa pois. Lisäksi oli terveystarkastus. Japanin lainsäädäntö määrää, että opiskelijoiden on kerran vuodessa käytävä terveystarkastuksessa ja laki koskee myös maassa oleskelevia vaihto-opiskelijoita. Tarkastukseen kuului rintakehän röntgen, virtsanäyte, pituus/paino, näkö, verenpaine, erittäin pikainen keskustelu lääkärin kanssa (-Do you have any problems? -No -Okay thank you, next..) ja halutessaan myös verikoe. Tiedänpä nyt ainakin varmasti olevani täysin terve.

Kirsikkapuu kampuksella
Koulun lisäksi täällä ei ole ollenkaan mitään ohjattua toimintaa vaihtareille ja en olekaan hirveästi vielä tutustunut muihin kuin saman asuntolan vaihtareihin sekä toiseen suomalaiseen opiskelijaan. Ei siinä, on kyllä riittänyt tekemistä joka päivälle, mutta olisi hauska tutustua myös muihin vaihtareihin. Täytyy vaan itse olla aktiivinen ja tietysti tunneilla tulee varmaan juteltua enemmän muiden vaihtareiden kanssa. Huomenna sunnuntaina on vihdoinkin sellainen päivä, ettei ole sovittu mitään menoa kenenkään kanssa. Voi siis nukkua pitkään, pyykätä, käydä ruokakaupassa ja laittaa ruokaa. Lisäksi pitää tehdä läksyt (millon viimeksi ollut läksyjä?!?) ja valmistautua maanantain tunneille. Kanjeja eli japanilaisia kirjoitusmerkkejäkin pitäisi tietysti kerrata, mutta katsotaan saako sitä mitään aikaiseksi vai meneekö aika asuntolan yleisissä tiloissa muiden asukkaiden kanssa hengaillessa.. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti