Photo: "Hiroshima #8" by Guwashi999, CC BY, cropped, added text

13. toukokuuta 2016

Golden Week ja Japanin lentoa pidempi bussimatka

Golden Week on japanilaisten lomaviikko huhti-toukokuussa. Kaikilla ei ole lomaa ja esim. lukiolaiset ja peruskoululaiset tekevät kyseisen viikon aikana usein luokkaretkiä. Yliopisto-opiskelijoilla kuitenkin onneksi oli viikko lomaa, jos ei lasketa läjää läksyjä. Sitä kun ei voi vaan lomailla, vaan lomallakin on opiskeltava. Itse vietin loman ensimmäisen päivän tekemällä suurimman osan läksyistä pois, sillä lähdimme vaihtariporukalla reissuun vasta ensimmäisen lomapäivän yöllä. Hyppäsimme Tokiossa opiskelijatyyliin halvimpaan yöbussiin ja suuntasimme Tottoriin. Pelkäsin tuota bussimatkaa hieman etukäteen, sillä se tosiaan kesti kauemmin kuin lentoni Japaniin, joka oli siis yhdeksän tuntia bussimatkan kestäessä huimat yksitoista tuntia! Matka sujui kuitenkin yllättävän miellyttävästi, sillä bussi oli tavallista Suomen pitkänmatkan bussia mukavampi ja nukuinki lähes koko matkan. Takamus siinä kyllä hieman puutui loppua kohden ja paluumatkan jälkeen jalat oli niin turvonneet, että hyvä kun mahtui kengät jalkaan. (Juu äiti, ei tullut mieleen ottaa niitä ostamiasi lentosukkia kyseiseen reissuun mukaan..) Bussi myös pysähtyi kahden tunnin välein huoltoasemalle, jotta matkustajat pääsivät vessaan ja jaloittelemaan. Ihan kiva, mutta heräsin joka kerta.. No mutta tulipa taas koettua jotain uutta!
Tottorin hiekkadyynit
Tottori sijaitsee Japanin länsirannikolla ja vierailimme siellä kuuluisilla hiekkadyyneillä, joilta oli upea näköala merelle, kunhan ensin jaksoi kavuta dyynin laelle. Kävimme myös hiekkamuseossa, jossa on vaihtuva näyttely hiekkaveistoksia. Tällä kertaa veistosten teemana oli Etelä-Amerikka ja näimmekin mm. hiekasta veistetyn Machu Picchun. Kävimme myös veneajelulla pitkin Tottorin rannikkoa. Rannikko on korkeaa kivistä kalliota, jonka vesi on kuluttanut mielenkiintoisen näköisiksi muodostelmiksi. Veneajelu oli ehkä pelottavin kokemus ikinä, sillä veneen laidat olivat lähes olemattomat ja aallokko merellä melkoinen.
Tottorin rannikkoa veneestä käsin
Tottorin lisäksi vierailimme Shimanen prefektuurissa. Kävimme ihailemassa Matsuen linnaa, joka on yksi harvoista Japanin keskiaikaisista yhä alkuperäisessä puusta rakennetussa muodossaan olevista linnoista. Linna on rakennettu 1600-luvun alkupuolella ja sen sisällä on näytteillä erilaisia tuon ajan linnaan liittyneitä esineitä ja taideteoksia sotahaarniskoista tauluihin.
Matsuen linna
Lisäksi vierailimme Adachi-taidemuoseossa, jonka päänähtävyytenä oli erittäin vaikuttava japanilainen puutarha. Puutarhaan ei päässyt kävelemään, vaan sitä sai ihailla vain tietyltä reitiltä, joka välillä kulki puutarhan halki, mutta suurimmaksi osaksi puutarhaa joutui ihailemaan ikkunalasin takaa. Kyseinen puutarha on valittu yli kymmenen vuotta putkeen Japanin kauneimmaksi puutarhaksi. Ja puutarha olikin henkeäsalpaava näky. Puutarha oli selkeästi suunniteltu niin, että se sulautuu puutarhan takana näkyvään maisemaan, ikään kuin puutarha jatkuisi silmän kantamattomiin.

Adachi-taidemuseon japanilainen puutarha
Vierailimme myös eräässä Japanin kuuluisimmista pyhäköistä eli Izumo Taishassa. Izumo Taisha on pyhitetty avioliiton jumalalle ja siellä voikin rukoilla onnea ja menestystä parisuhteeseen. Itse jätin kuitenkin rukoilemisen tällä kertaa väliin, sillä kokeilin rukoilemista jo kerran eräällä pienemmällä pyhäköllä vieraillessamme ja ajatus tuon rituaalin suorittamisesta uudelleen tuntui jotenkin teennäiseltä. Enkä halunnut ikään kuin loukata japanilaisten uskomuksia ja jumalia suorittamalla kyseistä rituaalia uudelleen vain kokemuksen vuoksi. Itse kun en kuitenkaan kyseiseen jumaliin suuresti usko.

Izumo Taisha
Yövyimme Yonagon kaupungissa majatalossa, jossa nukuimme tatamilattialla futoneilla. Tatami on siis perinteisesti riisin oljista kudottu pehmeähkö matto, joka tekee lattialla istumisesta ja nukkumisesta hieman miellyttävämpää. Futon puolestaan on ohuehko lattialle levitettävä peti. Futonilla nukkumiseen tottumattomalla voi ensimmäisten öiden jälkeen olla paikat melko jumissa, sillä tatamilattia ja futon ovat suomalaista sänkyä huomattavasti kovempi alusta nukkua. Majatalon suihkutilat olivat hieman epämiellyttävät, joten sen sijaan kävimme kahtena iltana sentoussa eli julkisessa kylpylässä. Sentou maksaa pari euroa ja se toimii siten, että miehille ja naisille on omat puolensa, joissa peseytyä. Pukuhuone ja pesutilat muistuttavat suomalaisen uimahallia. Lisäksi peseytymisen jälkeen voi rentoutua kuumavesialtaassa ihaillen altaan yläpuolen seinämaalausta.


Viimeiseksi kävimme Hanakairo-kukkapuistossa. Puistossa oli erilaisia näyttäviä kukkaistutuksia sekä sisätiloissa erilaisia trooppisempia kasveja. Puistosta näki myös alueen korkeimman vuoren Daisen-tulivuoren useammasta eri paikasta. Ja näky oli kuin suoraan postikortista.

Daisen-vuori kukkaloiston taustalla

1 kommentti: