Photo: "Hiroshima #8" by Guwashi999, CC BY, cropped, added text

29. toukokuuta 2016

Hakone ja vieraita Suomesta

Viime viikolla mulle saapui vieraita Suomesta, kun pari ystävääni tuli käymään Tokioon. Vietin pitkän viikonlopun heidän kanssaan ensin kaksi yötä Tokiossa ja sitten yksi yö Hakonessa perinteisessä onsen-ryokanissa eli majatalossa, jossa on kuuma lähde. Oli tosi kiva saada vähäksi aikaa jotain muuta ajateltavaa kuin koulu ja läksyt ja reissu oli kaikin puolin mahtava!

Tokion valot Odaiban saarelta. Edustalla Rainbow Bridge ja taustalla punaisena loistava Tokyo Tower.
Tokiossa kävimme ihmettelemässä kaikkia kuuluisimpia alueita. Käppäilimme mm. Shibuyassa ja Akihabarassa. Kävimme myös ihmettelemässä Tokion valoja Tokyo Metropolitan Government Buildingin näköalatasanteelta sekä Odaiban saarelta. Lisäksi kävimme Asakusan kuuluisalla temppelillä ja sain sieltä jo toistamiseen parhaimman onnen ennustuksen. Tämän vuoden täytyy siis olla erityisen onnekas!

Hakonen pyhäkön ensimmäinen torii-portti Ashi-järven rannalla
Hakoneen menimme junalla ensin Shinjukusta Hakone-Yumotoon ja sieltä sitten jatkoimme vielä puoli tuntia bussilla Hakonemachiin Ashi-järven rannalle. Majoituimme tosiaan perinteisessä japanilaistyylisessä onsen-majatalossa. Saapuessamme majataloon meidät ohjasi huoneeseemme hellyttävä vanha mummeli, joka ei puhunut sanaakaan englantia. Siinä olikin mun japaninymmärrystaidot kovalla koetuksella, sillä mummeli sössötti niin pahasti, että puheesta oli hyvin vaikea saada selvää. Omaksi yllätyksekseni ymmärsin kuitenkin pääpiirteittäin, mitä sanottavaa hänellä oli ja kommunikointi onnistui ihan hyvin. 

Hakone: Cedar Avenue eli pätkä vanhaa tietä, joka yhdisti aikoinaan Kioton ja Tokion
Majatalossa aluksi meille tarjottiin huoneessamme vihreää teetä ja pienet makeat leivokset. Saimme myös yukatat eli arkiset "kimonot", jotka puimme yllemme kulkiessamme huoneestamme yleisiin pesutiloihin ja kuumaan lähteeseen. Huoneemme oli japanilaistyylinen eli siellä oli tatamilattia, jolle henkilökunta kävi ennen nukkumaan käymistä levittämässä futonit eli eräänlaiset patjat nukkumista varten. Huoneessa oli oma vessa, mutta pesutilat olivat tosiaan kaikille yhteiset kuuman lähteen yhteydessä. Miehille ja naisille on omat pesutilat ja kuumat lähteet. Meidän majatalossamme oli kuuma-allas sekä ulkona että sisällä ja olikin mukavaa rentoutua ulkona kuumassa lähteessä illan viiletessä. Söimme majatalossa myös perinteisen japanilaisen aamupalan sekä illallisen, joka tarjoiltiin huoneeseemme. Illallinen sisälsi mm. sashimia eli raakaa kalaa, tempuraa eli uppopaistettua kalaa ja kasviksia, riisiä, miso-keittoa sekä sobaa eli nuudelikeittoa.

Perinteinen japanilainen illallinen
Hakonessa lähinnä käppäilimme ja ihailimme maisemia Ashi-järvelle ja sen takana kohoavalle Fuji-vuorelle. Löysin myös käsityönä tehdyt linnunmuotoiset origamikorvikset sekä aivan ihanan hatun! Hakone oli hyvin pieni paikka, mutta maisemat olivat upeita! Järvelle pääsee myös risteilemään ja järven toiselta laidalta alkaa köysirata sekä maisemajuna, mutta ne eivät valitettavasti sopineet aikatauluumme saati opiskelijabudjettiin. Ei kyllä jäänyt harmittamaan, sillä Hakone oli muutenkin ihan tarpeeksi hieno kokemus!

Hyvällä säällä Hakonesta voi nähdä Fuji-vuoren
Hakonesta suuntasimme bussilla ensin Odawaraan, jossa vaihto junaan kohti Kamakuraa. Kamakura on kuuluisa vanhoista temppeleistä ja pyhäköistä ja kävimmekin ihmettelemässä jälleen paria. Tässä kohtaa selvennykseksi, että temppeli viittaa buddhalaiseen ja pyhäkkö shintolaiseen pyhään rakennukseen. Temppelit ja pyhäköt noudattavat keskenään hieman erityylistä arkkitehtuuria ja temppeleihin voi usein joutua maksamaan pienen sisäänpääsymaksun, kun pyhäköt ovat yleensä ilmaisia.

Japanin toiseksi suurin Buddha-patsas Kamakurassa
Kävimme ihmettelemässä suurta Buddha-patsasta eräällä temppelillä. Buddhan ympärillä on alunperin ollut suuri puinen halli, mutta rakennus on tuhoutunut maanjäristyksissä ja tulipaloissa eikä sitä ole sittemmin rakennettu uudelleen. Buddha-temppeliltä suuntasimme läheiselle patikointireitille. Patikoimme pari kilometriä ja nautimme puiden varjoisasta vilpoisuudesta, hienoista maisemista sekä monista, monista portaista. Eipä haitannut yhtään, että jäi reissun takia salitreeni väliin, sen verran tuli tällä reissulla noustua portaita...

Näkymä Kamakuran yli merelle
Kamakurasta suuntasimme sitten Chibaan ja asuntolani läheisyyteen, jossa ystäväni yöpyivät viimeiset yönsä business-hotellissa. Viimeisenä iltana treffasimme vaihtarikavereitani ja kävimme porukalla ensin syömässä okonomiyakia eli sitä kaalilettua, jota paistetaan itse pöydässä ja sitten suuntasimme karaokeen. Japanissahan karaoke toimii hieman eri tavalla kuin Suomessa. Täällä vuokrataan muutamaksi tunniksi porukalla äänieristetty karaokehuone, jossa saa laulaa ihan rauhassa omien kavereidensa kanssa. Huoneeseen voi myös tilata ruokaa ja juomaa halutessaan. Tinakenkätyttöä tai muita suomalaisia karaokeklassikoita listalta ei valitettavasti löydy, mutta englanninkielinen valikoima on onneksi kattava aina disneylauluista uusimpiin radiohitteihin. 

Patikointireitti Kamakurassa
Tämän kuun 24. päivä tuli tasan kaksi kuukautta täällä oloa täyteen. Puolivälissä ollaan siis jo, sillä itse vaihtoa on enää kaksi kuukautta jäljellä. Koulun loputtua suunnitelmissa on, että poikaystäväni saapuu tänne ja reissaamme ympäri Japania melkein kolme viikkoa! Voi kyllä olla, että se tulee olemaan huonoin idea ikinä, sillä elokuu on Japanissa sitä kuuminta ja kosteinta aikaa. Tulee varmaan vietettyä paljon aikaa museoissa, kahviloissa, ostoskeskuksissa ja muissa ilmastoiduissa sisätiloissa.

Ranta Kamakurassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti