Photo: "Hiroshima #8" by Guwashi999, CC BY, cropped, added text

19. maaliskuuta 2016

Paperisotaa ja muita matkavalmisteluja

Vaihtoon hakeminen japanilaiseen yliopistoon on melkoista paperisotaa ja infoa vaihdosta saa odotella tovin jos toisenkin. Hain Jyväskylän yliopiston vaihto-ohjelmassa kahteen japanilaiseen yliopistoon maaliskuussa 2015 ja sain hyväksynnän huhtikuun lopulla. Tämän jälkeen täytyi odotella, että oma yliopistoni ilmoitti Kandan yliopistoon hyväksynnästäni ja että Kanda lähetti omat hakupaperinsa. Paperit tulivat postissa lokakuussa 2015 oman yliopistoni kansainväliseen toimistoon, josta ne olisi pitänyt käydä hakemassa. Itse olin kuitenkin kyseisen syksyn työharjoittelussa Helsingissä, joten kv-toimisto ystävällisesti postitti ne minulle sinne. Hakemuseen tuli kuvaus japaninkielen opinnoistani, suosituskirje japaninkielen opettajaltani, kopio passista, viisi passikuvaa, englanninkielinen todistus opintotuesta, opintorekisteriote sekä osoitetietoni. Haasteita tuotti suosituskirje opettajalta, sillä sitä varten oli lomake, jonka jouduin jälleen postittamaan Helsingistä Jyväskylään ja odottamaan, että opettajani postitti sen minulle takaisin, sekä opintotukitodistus, sillä ensin piti hakea Kelalta opintotukea ulkomailla suoritettaviin opintoihin ja odottaa, että Kela hyväksyi hakemuksen ja toimitti todistuksen. Valmiin hakemuksen liitteineen postitin jälleen takaisin kv-toimistoon, joka postitti sen edelleen Kandaan.

Joulukuussa 2015 sain Kandasta sähköpostin liitteenä tiedot asuntolavaihtoehdoista ja asuntolahakemuksen, joka täytyi tulostaa, täyttää ja skannata sähköpostin liitteeksi. Parin viikon kuluttua sain vihdoin myös virallisen vahvistuksen sähköpostilla vaihtohakemukseni hyväksymisestä ja jälleen lisää lomakkeita tulostettavaksi ja täytettäväksi. Tällä kertaa toimitin Kandaan täytetyt lomakkeet menolentoni tiedoista, terveydentilastani ja rokotuksistani. Liitteeksi vaadittiin myös todistus kyseisistä rokotuksista sekä todistus voimassa olevasta matkavakuutuksesta. Pian sähköpostin jälkeen tulivat myös postissa todistus hyväksymisestäni Kandaan sekä Certificate of Eligibility eli todistus kelpoisuudestani oleilla Japanissa. Kandan yliopisto oli puolestani hankkinut todistuksen Japanin maahanmuuttoviranomaisilta. Kelpoisuustodistuksen saatuani pystyin hakemaan opiskelijaviisumin Helsingin Japanin suurlähetystöstä tammikuussa ja kaikki viralliset paperiasiat alkoivatkin olla hoidettuna. 

Koko syksyn ja alkuvuoden olen tehnyt myös muita isompia ja pienempiä matkavalmisteluja, joista voisin mainita ainakin rokotusten ottamisen. Suomalaisten ei välttämättä tarvitse ottaa Japaniin ylimääräisiä rokotteita, mutta hepatiitti A- ja B-yhdistelmärokotetta sekä Japanin aivokuume-rokotetta kuitenkin suositellaan, joten otin ne YTHS:n kautta. Lisäksi YTHS suositteli rokotetta aivokalvontulehdukseen, koska asun asuntolassa. Lisäksi hankin muun muassa isomman matkalaukun sekä Japanin kuumaan ja kosteaan ilmastoon sopivia kesävaatteita. Sellaisia kun en Suomen kesässä yleensä tarkene käyttää.

Seuraavana vuorossa onkin pakkaaminen, sillä lähtöön on enää pari päivää!

1 kommentti:

  1. Onnea matkaan! Kotijoukot jää mielenkiinnolla ja jännityksellä odottamaan kuulumisia...

    VastaaPoista